Buurt- en Biljartcentrum Castricum duurzaam de toekomst in

CASTRICUM – Buurt- en Biljartcentrum Castricum was nog maar net verhuisd: zaterdag 7 maart was de feestelijke opening. Een week later kon het multifunctionele gebouw haar deuren weer sluiten. Gelukkig zijn de zalen ruim en het ventilatiesysteem gloednieuw, zodat de activiteiten weer opstarten en ‘Corona-proof’ plaatsvinden. Als redactie Rodi langskomt, wordt er door een groep oudere heren ontspannen biljart gespeeld. 

Stichting Buurt- en Biljartcentrum Castricum (BBC) biedt in de muziekbuurt van Castricum huisvesting aan biljart- en schaakverenigingen, Stichting Welzijn CastricumTalk AboutMieke Rozing.nl en iedereen die zich in Castricum wil verenigen. Hans Molenaar, secretaris van de stichting is blij dat er weer reuring is: “Na drie volle maanden dicht te zijn geweest kunnen we weer samenkomen, biljarten, schaken, schilderen en sinds deze maand ook spelen! Het is een geweldig gebouw. Mooi, nieuw en met onze waterpomp, goede isolatie en op termijn zonnepanelen, kunnen we duurzaam en met vertrouwen de toekomst in.”

Gelukkig pacht Stichting BBC de grond van de gemeente en is het pand in eigendom. Hierdoor blijft het betaalbaar. “We kunnen zonder subsidie blijven draaien”, zegt Molenaar. “Het BBC is voor alle leeftijden, is consumptievriendelijk voor de portemonnee. Leden kunnen al vanaf 70 euro per jaar biljarten bij ons.” 

Met de andere biljartverenigingen, die onlangs zijn ingetrokken bij de BBC (vanuit o.a. de Vriendschap in Akersloot) spelen nu ruim 200 leden per week biljart. “We zijn van plan om volgend jaar de verschillende biljartverenigingen samen te voegen tot een vereniging. Misschien leuk voor lezers om te weten is dat er op maandagmiddag vanaf 13.30 en zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur ook de gelegenheid is om vrij te biljarten.” 

Koersbal

“Belangrijkste voor de meeste mensen die hier komen is het sociale aspect. Voor sommigen is het echt hun wekelijkse uitje”, weet Molenaar. Per deze maand start ook het koersbal van K.B.O Koersbal. In de tweede ruimte (de Mendelssohn-zaal) ligt op de voorraadkast een grote mat klaar. De balsport, die lijkt op jeu de boules, wint aan populariteit in Nederland. Het van oorsprong Australië spel is nu ook naar Castricum overgewaaid. Iedereen kan het leren, ook ouderen, laat Wim Laan van K.B.O Koersbal weten. “Het is geen zware sport en het is vooral ook een gezellig spel. Nieuwe leden (mannen en vrouwen) zijn bij ons zeer welkom. Het is ook een zeer geschikte sport voor ouderen.” 

Kom vrijblijvend een keer langs op maandag. Aanmelden kan door te bellen naar Wim Laan, tel.: 0251-310451. 

Peutercafé

De Mendelssohn-zaal bij de entree is gereserveerd voor het Peutercafé. Vanaf deze week zijn daar ouders en verzorgers met kinderen tot 4 jaar welkom om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren over de opvoeding van hun kroost. Molenaar: “Door corona kwam peuterspeelzaal de Springplank onder druk te staan. De vrijwilligers hebben de stekker eruit moeten trekken. Stichting Welzijn Castricum is nu in het gat gesprongen, waardoor de peuterspeelzaal nu een doorstart maakt in het Peutercafé. Ouders en verzorgers die het nieuwe café bezoeken zien daar de speeltoestellen en meubels van de Springplank weer terug.” 

Hoe duurzaam wil je het buurtcentrum hebben?

Onderstaande video is een verslag van de feestelijke opening van het Peutercafé dat dinsdag 1 september plaatsvond.

Bron: Rodi Media